Newsletter bude odesílan na vámi vložený kontaktní email :)
- Úvod
- Sacharidy
Sacharidy
Sacharidy neboli cukry (dříve nazývané uhlovodany nebo karbohydráty) patří mezi látky, které se vyskytují v těle každého organismu, a to rostlinného i živočišného. Zatímco rostliny si sacharidy vyrábějí procesem zvaným fotosyntéza, živočichové jsou odkázání na jejich příjem z potravy (ovoce, brambory, obiloviny, maso, játra, mléčné výrobky). Sacharidy jsou velice rychlým zdrojem energie. V porovnání s tuky mají nižší energetickou hodnotu a jejich zásoby jsou v lidském organismu malé, proto se velmi rychle při fyzické aktivitě spotřebovávají, a tudíž je musíme tělu dodávat.
Sacharidy a jejich důležité funkce v organismu:
- okamžitý zdroj energie
- stavební prvek pojivových tkání (chrupavky, vazy)
- zásobní látky (škrob, glykogen, inulin)
- složky některých složitějších látek (např. koenzymů, nukleových kyselin)